‘Intensief, maar absoluut de moeite waard’

Lau Kok.jpgmaandag 07 oktober 2024 19:00

Lau Kok volgt tweede opleiding bij het HTI

Na eerst de vierjarige opleiding Bouwkunde bij het Hoger Technisch Instituut (HTI) te hebben afgerond, is Lau Kok uit Volendam vorig jaar gestart met de HTI-opleiding Bouwmanagement. Volgend jaar hoopt hij deze tweejarige opleiding af te ronden. “Het is best wel pittig om iedere twee weken op zaterdag in de ‘schoolbanken’ te zitten, maar ik ben erg blij dat ik het gedaan heb.”

Van de vis naar de bouw


Lau Kok maakte negen jaar geleden een carrièreswitch. Na jarenlang gewerkt te hebben bij een familiebedrijf in de garnalenhandel, liet hij zich omscholen naar een baan in de bouw. “Ik vond een baan bij KBK bouwgroep in Volendam. Ik had natuurlijk geen ervaring in de bouw en daarom eiste de werkgever wel dat ik de mbo-opleiding bouwkunde niveau 4 ging volgen. Dat heb ik gedaan. Echter, ik wilde meer en ben daarom aansluitend gestart met de opleiding Bouwkunde bij het HTI.”

Zelfstandig ondernemer


Lau koos voor het HTI vanwege de goede verhalen die hij over de opleiding hoorde. “Datgene wat je op school leert, kun je direct toepassen in de praktijk. Docenten komen ook uit de praktijk en nemen zaken waar ze in hun werk tegenaan lopen, direct mee in de lessen. Dit verschilt van het reguliere onderwijs. Daar is het onderwijs vaak meer theoretisch dan praktisch.” Vlak voor het afstuderen aan de vierjarige opleiding, maakte Lau ook nog de stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Met zijn bedrijf LAKO Bouwadvies biedt hij zijn expertise aan als bouwkundig projectleider of als consultant. Hij adviseert bouw- en afbouwbedrijven om procesgerichter te werken, vaak in het kader van de overgang van hun huidige administratiepakket naar het ERP-pakket AFAS.

Vruchten plukken


Om goed mee te kunnen praten met architecten, constructeurs en bouwfysische adviseurs startte Lau vorig jaar met de tweejarige opleiding Bouwmanagement bij het HTI. “Voor mij is stilstaan achteruitgang, dus was dit een logische vervolgstap. Met deze opleiding weet je van het hele traject af. Theoretisch, praktisch én de leidinggevende aspecten binnen je vak. Door alle kennis die je hebt opgedaan, ga je anders naar vraagstukken kijken. Je vliegt niet direct in de details, maar kunt ook af en toe uitzoomen en het grotere geheel zien. De opleidingen zijn intensieve trajecten naast je reguliere baan, maar absoluut de moeite waard. Uiteindelijk pluk je er de vruchten van.”

« Terug