De opleiding bestaat uit hoofdvakken en ondersteunende vakken. De hoofdvakken zijn bouwkunde, bouwfysica, bouwregelgeving en afwerking gebouwen. Deze vakken worden getoetst aan de hand van een examen. De ondersteunende vakken zijn mechanica, wiskunde, technische installaties, bouwrecht, bestekken en begroten, bouwadministratie en bouwwetgeving, beton- en staalconstructies. Deze vakken worden ook met een examen getoetst. Het resultaat van al deze examens tellen mee voor je toelating tot het volgende studiejaar.
Daarnaast maak je gedurende een studiejaar werkopdrachten zoals tekeningen en scripties. Ook deze resultaten tellen mee voor de overgang naar het volgende studiejaar. Naast je eindexamen, werk je in het laatste jaar ook aan een afstudeerproject bouwkunde met een team.
Brugklas (BK 0)
Wie geen wis- en natuurkunde in zijn pakket had, begint in de zogeheten brugklas (BK0). In dit studiejaar wordt de lesstof voor wiskunde, mechanica en bouwfysica zodanig behandeld, dat deze aansluit op die van het eerste studiejaar.
- Wiskunde
- Natuurkunde / Bouwfysica
- Bouwkunde
- Mechanica
Eerste studiejaar (BK 1)
- ArchiCAD
- Wiskunde
- Mechanica
- Bouwrecht
- Bouwkunde
Tweede studiejaar (BK 2)
- Bouwregelgeving / bouwbesluit
- Bouwproces
- Mechanica
- Staalconstructies
- Wiskunde
- Bouwfysica
- Installaties
- Bouwkunde
Derde studiejaar (BK 3)
- Bouwfysica
- Installaties
- Individueel onderzoek
- Afstudeerproject
Afstuderen
De studiejaren BK1 en BK2 sluit je af met een schriftelijk en een mondeling examen. Studiejaar BK3 sluit je af met een afstudeerproject. De presentatie van de afstudeeropdracht en het bijbehorende schriftelijke examen en de werkopdrachten moeten met een voldoende worden beoordeeld om voor het diploma Bouwkundige-HTI in aanmerking te komen.