Boom, bos, hout…
Dit jaar is voor het eerst de leergang Houtbouw voor constructeurs bij het HTI gestart. Inmiddels zijn de 16 deelnemers halverwege deze nieuwe opleiding.
Boom, bos, hout…
Eerste leergang Houtbouw voor constructeurs halverwege
Dit jaar is voor het eerst de leergang Houtbouw voor constructeurs bij het HTI gestart. Inmiddels zijn de 16 deelnemers halverwege deze nieuwe opleiding. Rudi Roijakkers is senioradviseur bij Adviesbureau Lüning en directeur van Quake innovation. Samen met emeritus-hoogleraar Cees Kleinman en ‘houtprofessor’ André Jorissen schreef hij het curriculum voor deze leergang. Roijakkers is tevens een van de docenten, die allemaal specialist zijn op het gebied van houtbouw.
Van boom tot hout
Rudi Roijakkers heeft drie onderdelen van de leergang voor zijn rekening genomen. “Ik ben begonnen met het poëtische ‘boom, bos, hout’, een afgeleide van het alom bekende ‘boom, roos, vis’. Om te kunnen werken met hout, moet je ook weten hoe een boom groeit, hoe hij staat in een bos, welke soorten er zijn welke eigenschappen de verschillende houtsoorten hebben. Kortom, een reis van boom tot hout. Ik had een tas vol hout meegenomen om het zo aanschouwelijk mogelijk te maken.” Het tweede onderdeel bestond uit welke producten je allemaal met hout kunt maken en het fabricageproces. Het laatste deel stond in het teken van dynamica. Het voorkomen van trillen van houten vloeren is een belangrijk aspect. Hoe hou je hier rekening mee in het ontwerp. “We proberen ook de leergang zo praktisch en aanschouwelijk mogelijk te maken”, legt Roijakkers uit. “Het verschil tussen houtsoorten letterlijk zien en voelen, werkt veel beter dan er alleen maar over te lezen.”
Parallelcursus
Roijakkers bekijkt op dit moment samen met de KPE Groep en het HTI of er in de toekomst ook een verkorte parallelcursus kan worden samengesteld. “Deze leergang Houtbouw voor constructeurs is volledig gericht op de constructeur, maar er komen ook aspecten voorbij die zeer interessant zijn voor architecten, projectontwikkelaars of aannemers. Denk aan trillingen, akoestiek of brandveiligheid. Deze mensen hoeven geen berekeningen of een ontwerp te maken, maar als je iets meer weet over de achtergrond van hout, scheelt dat in het ontwerp of de uitvoering. Hiermee voorkom je dat bijvoorbeeld een architect iets bedenkt en de ontwerper hem of haar terug moet sturen naar de tekentafel omdat dit niet met hout kan.”