HTI ontwikkelt opleiding Houtbouw voor constructeurs
Bouwen met hout is weer in opkomst. Het is op dit moment nog wel duurder dan de ‘traditionele bouw’, maar de verwachting is dat hout in de komende jaren een steeds concurrerender bouwmateriaal wordt. Construeren met hout vergt echter specifieke kennis en kunde, want hout gedraagt zich anders dan beton of staal.
Hout als bouwmateriaal van de toekomst
Bouwen met hout is weer in opkomst. Het is op dit moment nog wel duurder dan de ‘traditionele bouw’, maar de verwachting is dat hout in de komende jaren een steeds concurrerender bouwmateriaal wordt. Construeren met hout vergt echter specifieke kennis en kunde, want hout gedraagt zich anders dan beton of staal.
Curriculum
Het Hoger Technisch Instituut (HTI) heeft voor dit specialistische werk de opleiding Houtbouw voor constructeurs ontwikkeld. Het curriculum is samengesteld door prof. ir. Cees Kleinman (emeritus-hoogleraar constructief ontwerpen faculteit Bouwkunde aan de TU Eindhoven), Rudi Roijakkers (registered consulting engineer bij Lüning en ABT) en ‘houtprofessor’ André Jorissen (emeritus-hoogleraar houtconstructies aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven.
Voordelen van hout
Volgens Cees Kleinman, die ook bestuurslid van het HTI is, is hout een belangrijk bouwmateriaal geworden omdat de voordelen ervan groot zijn. “Hout is goed industrieel te bewerken, het slaat CO2 op in plaats van dat er veel CO2 vrij komt bij de productie zoals bij beton of staal en het is goed herbruikbaar. Een ander voordeel is dat hout veel lichter is dan beton of staal. Daardoor is het goedkoper en als prefab onderdelen gemakkelijker te transporteren. Ook zijn er minder zware funderingen nodig.”
Andere schematisering
Er zal echter ook ruimte blijven bestaan voor het gebruik van de voor Nederland traditionele materialen als beton, cement, staal en bakstenen, vanwege de grote vraag naar woningen. “Of je nou alleen maar met hout bouwt of in een hybride vorm (combinatie van hout, staal en beton; red); voor de constructeur betekent bouwen met hout dat hij of zij een andere schematisering van de constructie moet toepassen”, legt Cees Kleinman uit. “Hout kent bijvoorbeeld andere verbindingen dan beton of staal. Beton stort je aan elkaar, staal doe je lassen of bouten. Bij hout krijg je te maken met enkel- of dubbelsnedige verbindingen. Verder kent hout andere eigenschappen als het gaat om akoestiek, trilling- of isolatiewaarden. Dit zijn allemaal aspecten die in de opleiding aan bod komen.”
Voor wie?
De opleiding Houtbouw voor constructeurs is het perfecte vervolg op je constructeurs opleiding. Wie niet aan de primaire toelatingseisen voldoet, maar wel in de praktijk de juiste kennis en ervaring heeft opgedaan kan aan de hand van een intakegesprek worden toegelaten. Met deze opleiding wordt u als constructeur specialist in het ontwerpen van een bouwproject met hout.
Heeft u interesse in de opleiding Houtbouw voor constructeurs of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Paul Simons, te bereiken via p.simons@kpe.nl of (085) 0160478
Archief HTI nieuwsberichten > 2023
november
mei
- 11-05-2023 11-05-2023 06:47 - Keynote Dag van de Constructeur: Francesco Veenstra
- 04-05-2023 04-05-2023 22:35 - Constructeur van het jaar: Mathew Vola
april
- 29-04-2023 29-04-2023 08:19 - Keynote spreker Dorien Staal | Dag van de Constructeur
- 20-04-2023 20-04-2023 08:30 - Masterclass Walter Spangenberg | Dag van de Constructeur
- 05-04-2023 05-04-2023 19:57 - Dirk Rinze Visser keynote spreker tijdens Dag van de Constructeur